Wordpress er verdens største publiseringsystem for websider, og mange av våre kunder bruker Wordpress til sine blogger, nettbutikker, magasiner, og så videre. Én av årsakene bak populæriteten til Wordpress er det store antallet temaer og utvidelser som er lett tilgjengelige for installasjon direkte i løsningen.

Vi ser veldig mange forskjellige utvidelser i bruk hos våre kunder. Noen av de er geniale, mens andre fungerer dårlig på websider med mer enn en håndfull besøkende om dagen. I dette blogginnlegget kommer vi med fem anbefalinger til utvidelser de fleste websider bør vurdere å aktivere, og som du finner under menyen Utvidelser i Wordpress.

1. WP Super Cache

Wordpress er i praksis et dataprogram for å dynamisk generere websider. Hver gang noen besøker din Wordpress-baserte webside, så er det mye programkode som skal lastes og kjøres på ditt webhotell. I tillegg utføres det en rekke databasespørringer for å blant annet hente ut innholdet som skal vises. Til slutt får den besøkende servert den ferdige bygde websiden. Desto flere utvidelser og temaer man benytter seg av, desto lenger tid behøver webhotellet for å bygge opp din webside. I sum kan dette arbeidet som utføres føre til at websidene ikke alltid laster så raskt som man skulle ønske.

Da kan man spørre seg, er det egentlig nødvendig at websidene gjør alt dette arbeidet for hver eneste besøkende til dine websider? Hvorfor kan ikke webhotellet bare utføre arbeidet én gang, og servere en kopi av resultatet til alle som besøker websiden? De fleste websider ser jo som regel lik ut uavhengig av hvem det er som besøker den, og det er ikke slik at filmskapere spiller ikke inn den samme filmen på nytt før hver eneste kinovisning.

Det er dette WP Super Cache løser. Hver gang noen besøker en side på dine websider, så vil WP Super Cache generere en kopi av den ferdige siden og mellomlagre denne i en cache (et hurtigbuffer) på webhotellet. Neste gang noen besøker den samme siden (innen en definert tidsperiode) så vil de få servert den ferdig genererte siden i stedet for at webhotellet må arbeide for å generere den samme siden på nytt. Dette resulterer i at websiden laster langt raskere for påfølgende besøk, og gir en mye bedre brukeropplevelse for de besøkende som slipper å vente.

I våre spørsmål og svar finner man instrukser for hvordan man konfigurerer WP Super Cache korrekt, slik at det fungerer best mulig hos Domeneshop:

2. iThemes Security

Det store omfanget av Wordpress-websider på verdensbasis fører også til uønsket oppmerksomhet fra datakriminelle. Mye ressurser dedikeres til å finne og utnytte sikkerhetsproblemer i Wordpress, enten det er i selve Wordpress-programvaren eller i en utvidelse eller tema som har blitt installert i Wordpress.

Ofte er det automatiserte dataprogrammer (“roboter”) som saumfarer internett etter sårbare og utdaterte Wordpress-websider, eller som rett og slett forsøker å bryte seg inn ved å teste brukernavn- og passordkombinasjoner mot innloggingssiden til Wordpress, såkalt “brute-forcing”.

iThemes Security er en sikkerhetsutvidelse laget for å prøve å begrense angrepsflaten for denne typen angrep. Utvidelsen har en “Pro”-utgave som krever betaling, men man kan fint bruke gratisutgaven for å få grunnleggende beskyttelse.

Ved installering av iThemes Security vil utvidelsen automatisk foreslå en rekke standardinnstillinger du bør aktivere. Disse standardinnstillingene er et godt utgangspunkt for å forbedre beskyttelsen til dine websider.

OBS! Installering av sikkerhetutvidelser er ingen garanti for at dine websider er trygge mot datakriminelle. Du må fremdeles selv passe på at dine websider med tilhørende utvidelser og temaer er oppdatert til seneste trygge versjoner. Vi anbefaler også å holde antallet installerte utvidelser til et minimum.

3. The SEO Framework

SEO, eller søkemotoroptimalisering, er en vitenskap i seg selv, og vi i Domeneshop er på ingen måte noen eksperter på dette området. På nettet er det nærmest en ubegrenset mengde informasjon og tips til hvordan man kan forbedre sin visning i søkemotorer, eller forbedre sin rangering i søkeresultatene. Mye av informasjonen kan være utdatert, eller er rett og slett feil. Vi kjenner derimot til to ting som faktisk fungerer: Metadata, og aktivering av HTTPS på websidene.

Alle websider har mulighet til å legge inn metadata som beskriver innholdet på websidene i form av stikkord og korte beskrivelser, på en måte som gjør det enklere for søkemotorer å maskinelt indeksere innholdet på dine websider.

Wordpress legger ikke inn slik metadata på egenhånd, men med The SEO Framework installert vil utvidelsen automatisk legge til slik informasjon på dine sider og innlegg. Du kan enkelt justere søkeordene og beskrivelsen som blir lagt til for hver side i Wordpress. Utvidelsen gjør også at delingslenker på Facebook og andre sosiale medier for eksempel kan forhåndsvises med et bilde, og gjør det enklere å integrere seg med blant annet Google Webmasters Tools som er et verktøy fra Google for å hjelpe deg med å forbedre din søkerangering.

I 2014 annonserte Google at HTTPS på websider vil ha innvirkning på rangering hos søkemotorene. Vi anbefaler alle kunder å aktivere HTTPS på sine websider. Hvordan man gjør dette kan du lese om å våre spørsmål og svar:

Vi har også skrevet et mer utfyllende blogginnlegg om HTTPS tidligere i høst.

4. WooCommerce (for nettbutikker)

Wordpress var i sin spede begynnelse i 2003 programvare som hovedsaklig fokuserte på å være en enkel plattform for blogging, men over tid har plattformen utviklet seg til å bli et fullverdig rammeverk for å bygge websider av alle slag.

Dersom du er ute etter å starte opp din egen nettbutikk, kan Wordpress med WooCommerce på webhotell hos Domeneshop være et godt valg av løsning. WooCommerce er gratis og lar deg sette opp en fullverdig nettbutikkløsning integrert i din eksisterende (eller helt nye) Wordpress-side. Du kan enkelt opprette og administrere produkter, og holde oversikten over ordrestatus og bestillinger. Løsninge har ferdige moduler for å koble seg opp mot mange store betalingstilbydere som Paypal, Stripe, Klarna, osv.

WooCommerce er teknologien bak 28% av verdens nettbutikker, i følge deres egne websider.

5. Autoptimize

I det du laster en webside i din nettleser, så utfører nettleseren i bakgrunnen en rekke forespørsler mot én eller flere servere for å hente ut ressurser som bilder, CSS-stilskjemaer og Javascript-kode som er nødvendig for at websiden skal oppføre seg og se ut slik du ønsker. Desto mer kompleks websiden din er, desto flere ressurser vil som regel bli lastet inn i bakgrunnen og desto lenger tid tar det ofte før websidene er ferdig innlastet og klar til bruk.

Som et eksempel fører et besøk mot nrk.no i skrivende stund til at nettleseren utfører hele 140 forespørsler mot en rekke forskjellige servere.

Autoptimize er en utvidelse som forsøker å redusere antall slike bakgrunnsforespørsler ved å kombinere mange ressurser som i utgangspunktet ble ble lastet separat inn til én felles fil.

På en enkel testside vi har satt opp hvor vi kun har installert utvidelsene som er listet i dette blogginnlegget fikk vi redusert det totale antallet forespørsler fra 25 til 13, en reduksjon på hele 48%.

Etter installasjon av utvidelsen finner du innstillingene under InnstillingerAutoptimize. Huk av sjekkboksene for “Optimize HTML Code”, “Optimize JavaScript Code” og “Optimize CSS Code” og trykk på “Save changes and Empty Cache” nederst på siden, og besøk sidene dine for å se at alt ser OK ut.

Vi anbefaler at du bruker Autoptimize i kombinasjon med WP Super Cache for få maksimal forbedring i lastetiden av dine websider.

Siden utvidelsen i praksis endrer på innholdet på websiden din, så kan dette i noen tilfeller føre til at ting ikke fungerer som det skal etter aktivering. I så fall kan du fjerne haken i sjekkboksene over, lagre innstillingene på nytt, og deretter deaktivere utvidelsen for å komme tilbake til utgangspunktet.